Hladinoměry s tlakovou sondou

MONTI PASCAL a MONTI AdB

Přinášíme vám článek o tlakových hladinoměrech. Levném a funkčním řešení. Jakou mají přesnost? Kam se hodí?

Jedná se o nejjednodušší a nejlevnější způsob měření výšky kapalinového sloupce. Fungují na principu měření tlaku kapaliny, která je adekvátní výšce hladiny při známé hustotě paliva.

 

Princip tlakových hladinoměrů 

V principu se jedná o nerezový váleček, ve kterém je sdfumístěný tlakový senzor, spuštěný na kabelu na dno nádrže. Uvnitř kabelu jsou napájecí a komunikační vodiče a také trubička udržující uvnitř senzoru atmosférický tlak. Průhyb membrány natažené mezi vnitřním prostředím senzoru a měřeným mediem je pak úměrný výšce sloupce kapaliny.

Ukázka tvaru tlakového hladinoměru od Monti

Tento typ hladinoměrů má mnoho omezení, především každá sonda musí být nastavena pro danou hustotu paliva a také přesnost měření je relativně nízká. Při testech v naší laserové komoře, kde provádíme kalibraci a nastavení, dosahujeme přesnosti cca 5 mm při měřicí výšce 2 m. Také je třeba se o instalaci častěji starat, minimálně jedenkrát ročně je třeba provést rekalibraci.

 

Vhodné pro nenáročné aplikace

Na druhou stranu má pro aplikace, které nepotřebují mimořádnou přesnost, značné výhody především v jednoduchosti instalace a nízké ceně. Oproti vysoce přesným hladinoměrům může být cena i třetinová.

Ukázka hardwaru řešení tlavkohého hladinoměru Monti


Jejich použití tedy vhodné například pro měření v nádržích AdBlue, kapaliny do ostřikovačů nebo u malých mobilních nádrží na palivo.

 

Nejkvalitnější švýcarská čidla

Jako tlaková čidla používáme v našich hladinoměrech výhradně výrobky švýcarské firmy KELLER, světovou špičku v přesnosti a spolehlivosti.

Napájecí a vyhodnocovací jednotka MU 3 a zobrazovací SW je pak našim vlastním řešením. Instalací využívající tlakové sondy máme již několik stovek, především pro plastové nádrže na AdBlue kapaliny.

 

Ve společnosti Monti nenabízíme pouze hladinoměry s tlakovou sondou. Vybrat si můžete i z kapacitních hladinoměrů. Podívejte se na náš článek, kde o nich píšeme.